“REMEMBER”: Преживљавање пандемије са својом децом! sobreviver à Pandemia com suas crianças!

Hesham Hamoda, MD, MPH
Staff Psychiatrist, Boston Children’s Hospital
Assistant Professor, Harvard Medical School

Илустровао: Dr. Serag Eldin Kamel

Превела: Dr. Radmila Ristic Dimitrijevic, psychiatrist and psychotherapist

Пандемија COVID-19, коју је СЗО пријавила у 135 држава (вероватно ће се даље проширити), утицала је на животе милиона деце широм света.

Да ли осећате да сте преплављени вестима? Нисте усамљени. Ево неколико једноставних начина како родитељи могу да подрже своју децу у овим тешким временима.

1. Уверите их: Држите се чињеница и ставите им до знања да ћете бити ту због њих и да ћете их чувати. На срећу, информације доступне у овом тренутку указују на то да деца имају блажи облик ове болести уколико оболе.

2. Оснажите их: Имају прилику да науче вредности бриге о другима и вођења рачуна о својој заједници. Нека напишу захвалнице здравственим радницима који су на „првој линији“ (могу их послати касније), дају своју подршку, позову телефоном старије комшије или гурну поруку „мислим на тебе“ испод њихових врата.

3. Останите смирени: Управљајте најпре сопственим реакцијама! Деца ће имитирати оно што ви радите а не оно што ви кажете. Брига о себи је значајна при управљању сопственим стресом, а затим и њиховим.

4. Ангажујте их: Ово би могла бити прилика да време код куће, у породичној средини, проводите квалитетније! Нека буду заузети, играјте друштвене игре, заједно гледајте филмове или кувајте оброке, можда направите породичну плесну забаву да бисте остали активни?
 

5. Управљајте њиховим емоцијама: Дајте им прилику да постављају питања, разговарају о својим осећањима у вези пандемије и како то утиче на њих. Ово је још важније ако су због затварања школе изоловани од пријатеља и уобичајене рутине. Не морате увек имати одговор, али можете да будете ту и да их слушате. Ово је такође прилика да их научите техникама опуштања као што су дубоко дисање и медитација. 

6. Пазите: Изложеност медијима може бити напорна за децу и не мора увек пружати поуздане информације. 

7. Подучавајте их: Oво је прилика да их учите добрим навикама попут хигијене руку и покривању уста приликом кашљања. Можда је прилика да се заинтересују за науку или мисле о каријери у стилу: „Какво би усхићење било за научника да открије вакцину против ове болести?“ “Како задивљујући посао раде медицинске сестре које се брину о болеснима?” „Можете ли да замислите колико је важан рад чистачица које нас све чувају ових дана?“ 

8. Рутине: Придржавајте их се колико год можете. Активности попут породичне вечере, приче за лаку ноћ, вечерњег кућног биоскопа итд. Не заборавите да им и код куће дате неке вежбе и да редовно пију воду. Нађите мало свежег ваздуха у вашој кући или дворишту ако можете!