“REMEMBER”: Jak přežít pandemii se svými dětmi.

Hesham Hamoda, MD, MPH
Staff Psychiatrist, Boston Children’s Hospital
Assistant Professor, Harvard Medical School

Do češtiny přeložil: MUDr. Martin Zima

WHO hlásí případy pandemie COVID-19 ve 135 zemích (číslo nejspíš dál poroste). To zasáhlo životy milionů dětí po celém světě.

Cítíte se těmito zprávami zahlceni? Nejste sami! Máme pro vás jednoduché metody, jak můžou rodiče podpořit svoje děti v tomto nelehkém období. Můžete použít mnemotechnickou pomůcku “REMEMBER”.

1. Reassure them (Uklidněte je): Držte se faktů, ale zároveň jim dejte najevo, že jste tady pro ně a že je budete chránit. Aktuálně dostupné informace naštěstí naznačují, že pokud se děti nemocí nakazí, má u nich mírnější průběh.

2. Empower them (Umožněte jim zapojit se): Děti mají příležitost osvojit si hodnoty jako je péče o druhé a povědomí o vlastní komunitě. Nechte je napsat děkovný dopis pro zdravotníky v první linii (doručený může být později) nebo přispět na pomoc zasaženým lidem. Můžou zavolat starším sousedům nebo jim pod dveře poslat odkaz “myslíme na vás.”

3. Maintain your own calm (Udržujte svůj vlastní klid): nejdřív změřte svůj vlastní puls! Děti nenapodobují to, co říkáte, ale to, co děláte. Péče o sebe je důležitá, abyste zvládli vlastní stres a tím pádem i stres svých dětí.

4. Engage them (Zaměstnejte je): tato situace může být příležitostí strávit více času doma s rodinou! Aby se děti zabavily, hrajte deskové hry, dívejte se na filmy nebo společně uvařte jídlo. Co třeba v rámci pohybové aktivity uspořádat rodinnou “taneční párty”?
 

5. Manage their emotions (Starejte se o jejich emoce): dejte jim možnost klást otázky, mluvte o tom, jak se cítí a jaký na ně má současná pandemie vliv. Je to ještě důležitější v případě, že jsou izolované od svých kamarádů a mimo běžnou rutinu z důvodu uzavření škol. Není třeba mít na všechno odpověď, ale už jenom to, že si děti vyslechnete, bude mít velký význam. Zároveň to může být příležitostí naučit děti relaxačním technikám, například hlubokému dýchání nebo meditaci.

6. Beware (Dávejte pozor): Média mohou být pro děti zahlcující a nemusí poskytovat vždy přesné informace.

7. Educate them (Vzdělávejte je): Využijte situaci jako možnost naučit děti správným návykům jako je hygiena rukou a zakrývaní si úst při kašli. Mohla by to být také příležitost vzbudit u dětí zájem o vědu nebo pomáhající profese – “nebylo by skvělý, kdyby nějaký vědec objevil na tuto nemoc vakcínu?” “Sestřičky odvádějí při péči o nemocné lidi skvělou práci!” “Víš, jak důležitou práci dělají uklízeči a uklízečky? V současné situaci nás všechny chrání.”

8. Routines (Rutiny): Držte se jich co nejvíc – například rodinné večeře, pohádky před spaním, společné sledování filmů a podobně. Nezapomeňte na to, aby měly děti doma taky pohyb a pravidelný pitný režim. Pokud můžete, vyjděte si na zahrádku na čerstvý vzduch!